Cystitis: jangkitan saluran kencing yang menyebabkan terbakar ketika membuang air kecil

26 October 2017

Cystitis: jangkitan saluran kencing yang menyebabkan terbakar ketika membuang air kecil

yang terbakar ketika membuang air kecil adalah utama gejala cystitis, yang jangkitan pundi kencing. Masalah ini mempunyai sebab-sebab yang berbeza dan boleh dirawat selagi orang itu hendak bantuan perubatan dan meluluskan langkah-langkah hasil sesuai. Sesetengah orang lebih cenderung untuk membangunkan cystitis, seperti mereka yang menggunakan kateter kencing lama, yang mempunyai batu karang, imuniti yang rendah, kehidupan seks yang aktif dan digunakan sebagai diafragma kontraseptif. Dalam mana-mana kes, kita perlu lebih memahami punca, gejala dan rawatan penyakit ini untuk mendapatkan muktamad berakhir terbakar ketika membuang air kecil.

cystitis

Cystitis adalah sejenis jangkitan yang memberi kesan kepada pundi kencing dan adalah lebih biasa di kalangan wanita berbanding lelaki. Penyakit ini sering dikaitkan dengan bakteria faraj, bergerak ke dalam uretra dan kemudian ke dalam pundi kencing. Terdapat juga kemungkinan cystitis disebabkan oleh Escherichia coli, mikroorganisma yang hidup dalam usus dan mempunyai peranan yang sangat penting dalam proses penghadaman. Ciri-ciri anatomi seorang wanita memihak kepada kemunculan cystitis. Walau bagaimanapun, lelaki dan kanak-kanak juga tertakluk kepada penyakit.

Terbakar ketika membuang air kecil Anda mungkin cystitis

Apa yang menyebabkan cystitis?

Punca cystitis bergantung kepada tapak yang terjejas, yang boleh menjadi uretra, buah pinggang, pundi kencing atau ureter. Dalam kes cystitis bakteria, punca besar adalah apabila bakteria dari luar badan menyerang sistem kencing. Di kalangan wanita, ia adalah perkara biasa selepas hubungan seks.

Sakit ketika kencing

orang yang juga boleh mengalami membakar semasa membuang air kecil kerana hospital jangkitan saluran kencing. Ini berlaku apabila kateter dimasukkan melalui uretra untuk mengumpul air kencing selepas pembedahan. Terdapat juga cystitis tidak berjangkit, yang tidak semestinya disebabkan oleh jangkitan, tetapi ia boleh membakar pundi kencing.

Baca juga: Cystitis Semasa Hamil

Terbakar ketika membuang air kecil Anda mungkin cystitis 9

Gejala cystitis

Pembakaran semasa membuang air kecil bukan satu-satunya gejala cystitis. Penghidap penyakit ini juga boleh mempunyai:

- sakit di pundi kencing;
- sakit perut yang lebih rendah;
- sakit belakang;
- keinginan berterusan untuk pergi ke bilik air;
- demam;
- keinginan yang kerap untuk membuang air kecil;
- darah dalam air kencing;
- ketidakselesaan pelvik;

jangkitan kencing

Apabila gejala cystitis dikenal pasti, ia adalah sangat penting untuk mencari hospital dan menjalankan peperiksaan perlu, atau yang dapat mengesahkan atau menafikan diagnosis. Pesakit biasanya tertakluk kepada analisis klinikal, iaitu, doktor bertanya beberapa soalan untuk memastikan bingkai. Dalam beberapa kes, ia juga adalah perintah ujian biasa seperti cystoscopy, x-ray atau hanya ujian kencing itu.

Terbakar ketika membuang air kecil Anda mungkin cystitis 3

Untuk membuat sebahagian besar perundingan perubatan, anda perlu menyediakan senarai soalan untuk bertanya doktor. Membuka semua soalan anda: Apakah sebab yang mungkin? Terdapat risiko komplikasi? Apakah rawatan yang disyorkan? Apa yang boleh dilakukan untuk mengurangkan rasa sakit? Apa yang perlu dilakukan untuk penyakit ini tidak kembali?

Hanya melalui perundingan perubatan pesakit boleh lebih memahami masalah anda. Dia boleh cystitis walaupun suspek, tetapi gejala kencing terik boleh dikaitkan dengan penyakit lain, seperti gonorea, herpes kemaluan, kandidiasis, keradangan dalam faraj, batu karang, trauma ke bahagian pelvis dan juga tumor.

cystitis untuk rawatan

Kundin entscheidet sich in Apotheke

Rawatan untuk cystitis bergantung kepada punca-punca penyakit ini. Kaedah yang digunakan untuk menyembuhkan cystitis bakteria tidak boleh menjadi sama seperti cystitis celahan dan sebaliknya. Secara umum, pakar perubatan menetapkan antibiotik atau ejen chemotherapeutic. Pilihan ubat-ubatan bergantung semata-mata kepada jenis bakteria didiagnosis dalam ujian makmal.

ubat-ubatan yang berbeza digunakan untuk merawat cystitis, dan oleh itu terbakar ketika membuang air kecil. Antara ubat yang paling ditetapkan, ia adalah diperhatikan ciprofloxacin. Dalam mana-mana kes, ia adalah penting bahawa pesakit mengikuti untuk surat garis panduan doktor dan tidak pernah automedique. masa yang disyorkan perlu dihormati, serta jumlah dos. Hanya dengan cara ini rawatan yang akan mempunyai kesan yang diingini.

Terbakar ketika membuang air kecil Anda mungkin cystitis 2

Bagaimana untuk melegakan membakar semasa membuang air kecil

Tiada sesiapa yang patut berasa sakit atau tidak selesa pada masa pergi ke bilik air. Oleh itu, adalah berbaloi untuk mengikuti beberapa cadangan untuk mengurangkan sensasi membakar ini:

Minum air!

air minuman adalah satu cara untuk merangsang fungsi sistem kencing dan dengan itu mengusir bakteria yang berterusan dalam memburukkan pundi kencing. Oleh itu, mengambil dua liter atau lebih sehari.

Terbakar ketika membuang air kecil Anda mungkin cystitis 6

memegang tidak kencing

Tahan air kencing terlalu lama boleh menjejaskan saluran kencing dan meningkatkan sensasi yang terbakar. yang ideal adalah untuk pergi ke bilik air setiap kali anda merasa seperti, atau membuang air kecil dengan kerap.

Bimbang tentang kebersihan diri

Ia adalah sangat penting untuk membersihkan kawasan dalaman, terutamanya selepas membuang air besar. ideal adalah dengan menggunakan kertas tandas sentiasa dari depan ke belakang, tidak memudahkan pengangkutan bakteria untuk uretra. Tip lain: Jika boleh, basuh dengan sabun dan air.

Terbakar ketika membuang air kecil Anda mungkin cystitis 7

Berhati-hati dengan pakaian yang ketat

Ini sejarah menggunakan spandeks atau mana-mana pakaian yang ketat sepanjang hari tidak boleh menjadi idea yang baik untuk mereka yang mengalami cystitis. Ini membantu untuk mengekalkan haba dan kelembapan di bahagian sulit, yang membuat bakteria untuk berkembang.

Menggantikan penyerap

Sesetengah wanita tidak menjaga kebersihan diri dan akhirnya tinggal bersama penyerap yang sama selama beberapa jam. Itu tidak betul! ideal adalah untuk membuat suis kerap untuk mengelakkan pembiakan bakteria .. Mengelakkan bahan yang merengsakan saluran kencing. Terdapat beberapa bahan yang merengsakan sistem kencing, jadi akhirnya menyumbang kepada pembakaran semasa membuang air kecil. Untuk mengelakkan masalah ini, ia adalah disyorkan untuk melepaskan rempah kuat, kafein, alkohol dan rokok.

Perhatian kepada bersetubuh

Perhatian yang begitu hubungan yang tidak menjadi masalah. Secara umum, cadangan adalah: Jangan gunakan diafragma dan air kencing selepas seks (ini menghalang bakteria daripada sampai uretra).

Mengambil jus kranberi

Terbakar ketika membuang air kecil Anda mungkin cystitis 8

Beberapa kajian menunjukkan bahawa jus kranberi adalah sekutu kuat terhadap cystitis. Ini kerana berry yang kaya dengan sejenis proantosianidin, bahan yang membantu melawan pertumbuhan bakteria dalam saluran kencing. Cadangan-cadangan yang sama yang dinyatakan di atas adalah bagi mereka yang ingin mengelakkan kes masa depan cystitis atau pemulangan penyakit ini yang memberi kesan kepada saluran kencing.

Sebagai diagnostificar dan bagaimana untuk merawat cystitis